آنچه که امروز از دولت به عنوان رکن اجرايي کشور، مشاهده مي شود طراحي "محيط گلخانهاي" در دولت است.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از مرصاد امروزه اصل مسئوليت و پاسخگويي به عنوان يکي از ارکان مهم در جامعه، اصل حکمراني خوب، شايسته و از حقوق شهروندي مطرح است. مطابق اين اصل مسئولان دستگاههاي اجرايي و به طور کلي دولت در برابر شهروندان پاسخگو هستند.
پاسخگويي و خدمت به مردم به اين مفهوم نيست که آنان در چارچوب مشخصي حرکت نکنند؛ بلکه اعمال و رفتار دولت بايد بر اساس معيارها و موازين خاصي که مردم در يک نهاد منطقي و منظم آن را تنظيم کنند صورت گيرد و مسئولان بر اساس همان معيارها خدمت کنند.
آنچه که امروز از دولت به عنوان رکن اجرايي کشور، مشاهده مي شود طراحي "محيط گلخانهاي" است که صرفاً بر اساس چيدمان خود که عمدتاً متملقگويان دولت را شامل مي شود به کارهاي اجرايي خود ميپردازد.
پاسخگوييِ امروز دولت نه تنها براي تمام اقشار جامعه نيست؛ بلکه در اين محيط کوچک و به تعبير بهتر " گلخانهاي" تنها به دنبال طرفداران صدرصدي خود بوده که به غير از تمجيد چيزي را نصيب دولت نکنند.
متأسفانه مساله اصلي اينجاست که واقعيتهايي که بايد دولت از کف اجتماع و از تمام آحاد و اقشار جامعه بدست آورد با چنين رويه اي از بين ميرود و ماحصل آن، چيزي به غير از سرابي از واقيعت ها نيست که نصيب متفکران و تصميم گيران مي شود.
آنچه که دولت را به يک دولت گلخانهاي تبديل کرده گفتمان و عملکردي است که شاخصههاي خاص خود را دارد؛ اين شاخصهها برآيند تصميمات و اقدامات دولت است که در ذيل به آنها اشاره ميکنيم:
۱-ترس از "در معرض ملت" قرار گرفتن: اين ترس، فضا را براي دولت هميشه مثبت معرفي کرده و با گذشت زمان، دولت از خيل عظيم مطالبات جامعه غافل ميشود. عدم اهتمام به تشکيل جلسات نقد با حضور اقشار مختلف جامعه و اکتفا به مصاحبه هاي تلويزيوني آن هم با خبرنگاران و مجريان انتخاب شده، چنين مي نمايد که دولت از در فضاي باز جامعه قرار گرفتن واهمه دارد و بيشتر خود را در محيط گلخانهاي محصور کرده که تنها فضاي تملق گويي و غلونمايي از اقدامات در اين مسير مشاهده ميشود.
۲-فيلترينگ رسانه هاي منتقد: رسانههاي بسياري در فضاي نقد منصفانه دولت، پيش رفتهاند که با سدي به نام فيلترينگ، آنها را از فضاي نقد و روشنگري مسئولان، باز داشتهاند و از اين طريق دولتمردان يکي ديگر ازکانالهاي ارتباطي خود را به بيرون از گلخانه بستهاند و حاضر به شنيدن واقعيتها نيستند.
۳-ممانعت از حضور منقدان در مراسمات و برخورد گزينشي با مخاطبان: حذف برخي از تشکل هاي دانشجويي در مراسم ۱۶ آذر و يا ديگر مراسمات مشابه، نمونههايي است که دولت خود را در معرض نقد قرار نميدهد.
۴-توهين و برچسب گذاري روي منتقدان: رئيس جمهور در مراسم ۱۶ آذر امسال، بار ديگر به منتقدان دولت تاخت و علاوه بر واژههايي نظير؛ بيسواد، برويد به جهنم، ناآگاه به مسائل جهان، بيشناسنامه و ... اين بار منتقدان سياست خارجي دولت خود را «تازه بهدورانرسيده»! ناميد! با اين روش دولت درصدد است که سکوت منتقدان و به انزوا کشاندن آنها را فراهم کند.
۵-ژست فرمايشي- همايشي در مبارزه با مفاسد اقتصادي: اين موضوع نيز نوعي از عملکرد گلخانهاي دولت را نشان ميدهد که بدون اطلاع و آگاهي از واقعيتها، تنها ژست مبارزه با مفاسد اقتصادي را گرفته و به حرکت هاي نمايشي نظير برگزاري پي در پي همايشها بسنده کرده است.
۶-افزايش قيمت نهادهها بدون اصلاح يارانهها: امروز مهمترين دغدغههاي اقشار آسيب پذير ما در ديد مسئولان دولت به ورطه فراموشي رفته است. گراني نان و به تبع آن افزايش قيمت محصولات ديگر که متاثر از اين گراني است و عدم اصلاح يارانه دريافتي افراد متناسب با اين افزايش قيمت ها نشانگر اين است که دولت در يک محيط گلخانهاي گرفتار شده است.
برآيند دولت گلخانه اي:
گلهايي که در فضاي گلخانه رشد ميکنند و شايد محصول هم بدهند، در عالم واقعيت و فضاي باز با همه سردي ها و گرميها و ناملايمات روزگار، ذرهاي نميتوانند دوام بياورند. حکايت فرداي دولت با اين رويه هم، چنين است که تصميمسازي در محيط گلخانهاي، فقدان تصميمات سازنده، استراتژيک و ملت پسندانه را حاصل ميکند که لاجرم آينده نامطلوبي را براي دولت رقم خواهد زد.
انتظار است که دولت فضاي نقادي را هر چه بيشتر بگشايد و خود را در معرض آحاد و اقشار جامعه قرار دهد و ترس از آسيبهاي اين فضا نداشته باشد؛ چرا که اين فضا خود يک فرصت طلايي براي تطبيق دولت با نيازها و مطالبات جامعه است و از اين طريق عملکرد دولت در پاسخگويي به نيازهاي ملت ارتقا مييابد و از فضاي تقابلي ايجاد شده توسط دولت با منقدان ميکاهد چرا که عملکرد دولت متناسب با اجتماع پيش خواهد رفت.
انتهاي پيام/1020ج/ 590 پ